Voedingsadditieven

Voedingsadditieven

Calciumchloride is een veelgebruikt voedingsadditief. Nedmag calciumchloride food is een toevoeging in kaasproductie tijdens het stremmen, in bierproductie voor mineralisatie en in groente en fruitconserven om de structuur te behouden.

calciumchloride food

Nedmag calciumchloride is een voedingsadditief of hulpstof in processen. Het is belangrijk voor de smaak en houdbaarheid van verschillende voedingsproducten. Nedmag levert hoogwaardige producten, deze worden getest in eigen laboratorium met moderne analyse technieken om elke dag weer de beste kwaliteit te garanderen.

Kaasproductie

Het mineraal calciumchloride is een veelgebruikt additief voor de productie van kaas. Calcium zorgt ervoor dat essentiële bestanddelen van melk kunnen samenklonteren tot kaas. Ook versterkt het toevoegen van calciumchloride de werking van stremsel. Het vermogen van melk om stremsel te vormen kan verschillen, dit heeft te maken met de verschillen in grootte van de caseïnedeeltjes, het belangrijkste proteïne in melk. Hoe hoger het calciumgehalte van de melk, hoe groter de caseïnedeeltjes zijn. Hoe groter de deeltjes zijn, hoe beter de melk stremsel kan vormen. Daarnaast beïnvloedt de grootte van de caseïnedeeltjes de wei afgifte, waardoor dit essentiële bestanddeel behouden blijft. Bij grote caseïnedeeltjes is het netwerk open en grof, en stroomt de wei er makkelijker uit.

"Efficiënte productie van kaas met calciumchloride"

Verschillende factoren beïnvloeden het calciumgehalte van melk; melk dat bij lage temperaturen bewaard wordt verliest calcium. Dit betekent dat het pasteurisatieproces, waarbij melk verhit en vervolgens snel weer afgekoeld wordt, ten koste gaat van het calciumgehalte. Daarnaast kan het calciumgehalte van melk verschillen per lactatieseizoen. Melk van laat in het lactatieseizoen bevat minder calcium. Om het verlies van calcium te compenseren, wordt calciumchloride als stollingsmiddel aan de melk toegevoegd.  Daarnaast is het mogelijk om calciumchloride toe te voegen aan het pekel bad waar de kaas in gaat rijpen.

Bierbrouwerijen

Om ervoor te zorgen dat de smaak van bier – ongeachte de verwerkingslocatie – overal gelijk is, demineraliseren bierbrouwers het water aan het begin van het productieproces. Vervolgens worden onder gecontroleerde omstandigheden nieuwe mineralen aan het water toegevoegd om de smaak te verbeteren. Het gebruik van calciumchloride is van invloed op de smaak en de chemische reacties tijdens het brouwproces, en kan tevens van invloed zijn op de werking van de gist tijdens het fermentatieproces.

"Voor bier dat overal ter wereld goed smaakt"

Klantenservice: Neem contact met ons op

Brochure aanvraag Overige vraag

Meer informatie

Calciumchloride wordt gebruikt om fruit en groenten in blik te conserveren. Het verrijkt de smaak zonder het zoutgehalte van het product te verhogen, bijvoorbeeld bij geconserveerde augurken. Daarnaast is calciumchloride een verdikkingsmiddel, bijvoorbeeld bij het maken van tofu uit sojawrongel. Ook wordt het veel gebruikt als elektrolyt in sportdrankjes en mineraalwater.

Dat internationale food producenten als FrieslandCampina en Krombacher voor Nedmag kiezen, is omdat ons product een zeer hoge zuiverheid heeft en omdat we alle kritische productiefactoren goed onder controle hebben.

"CaCl2 food voor zuivere en gezonde voeding"

Calciumchloride is binnen de Europese Unie een toegestaan voedseladditief en mag als sequestreermiddel en als verdikkingsmiddel gebruikt worden. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het als “veilig” aangemerkt (generally recognised as safe – GRAS). Calciumchloride voldoet aan de Food Chemical Codex en de JECFA.

Nedmag beschikt over een eigen laboratorium voor de kwaliteitscontrole gedurende het proces en van de eindproducten. Voor het bepalen van de diverse chemische elementen worden moderne analysetechnieken gebruikt, zoals inductief gekoppeld plasma (ICP-AES) en röntgenfluorescentie spectrometrie (XRF).

De analyses die het Nedmag laboratorium uitvoert op de specifieke eigenschappen die voor de voedselindustrie van belang zijn worden ieder kwartaal geverifieerd door een geaccrediteerd extern laboratorium.

Nedmag is ISO 9001, ISO 14001, FSSC 22000 en GMP+ gecertificeerd.

Ook met ons samenwerken aan mooie en innovatieve producten?

Partnership aanvragen

Heeft u vragen of wilt u met ons samenwerken? Wij helpen u graag!

Klantenservice
Bel +31 598 651 911
Contactformulier