Apples

Calcium in fruitteelt

Het najaar is de tijd van het traditionele Hollandse appel- en perenseizoen. Vooral appels, die ondanks de seizoenswisseling het hele jaar door in de schappen liggen, hebben regelmatig baat bij een minerale calcium aanvulling.

Voor planten en bomen is calcium, net zoals bij mensen, van essentieel belang. Het speelt een belangrijke rol bij de celdeling. Toch kan er een tekort ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld doordat de beschikbaarheid van elementen in de bodem verandert of andere weersomstandigheden, zoals droogte.

Bij appels is een tekort aan calcium goed zichtbaar. De appels vertonen dan bruine vlekken (stippen) doordat cellen afsterven en worden zacht. Om het tekort te herstellen wordt calcium in oplossingsvorm toegevoegd. Dit gebeurt onder andere door appels onder te dompelen in een calciumchloride bad, direct na de oogst. Sommige appelsoorten hebben zelfs structureel baat bij een calcium aanvulling via bladvoeding tijdens de groei.

Naast appels worden ook vele andere fruitsoorten behandeld met calciumchloride. Zo is een tekort aan calcium te voorkomen of te herstellen.

Heeft u vragen of wilt u met ons samenwerken? Wij helpen u graag!

Klantenservice
Bel +31 598 651 911
Contactformulier