Nedmag wint magnesiumzout met de zogeheten ‘squeeze-methode’. Deze methode zorgt ervoor dat de bodem in het gebied waar wij zout winnen gelijkmatig daalt. Bekijk de video om te zien hoe dat werkt.
Nedmag wint magnesiumzout met de zogeheten ‘squeeze-methode’: het stroperige magnesiumzout wordt door het gewicht van de bovengrond vanuit de omliggende zoutlaag naar de zoutbron geperst. Dit is te vergelijken met het uitknijpen van een tube tandpasta (de term 'squeeze' betekent dichtknijpen). Met het winnen wordt zout uit de bodem gehaald, maar er ontstaat geen holle ruimte want er blijft vloeistof, onopgelost zout en gesteente achter in de caverne. Bekijk ook de video om te zien hoe onze zoutwinning werkt.
Hoeveel daalt de bodem?
De huidige bodemdaling door zoutwinning bedraagt ongeveer 60 centimeter in het centrum van het zoutwinningsgebied. Om een idee te geven van de hellingshoek: het gaat om het hoogteverschil tussen ongeveer vier euromunten op de middenstip van een voetbalveld en de rand van het veld bij de doelpalen. Tijdens het afbouwen van het zoutveld Tripscompagnie verloopt de bodemdaling sneller, momenteel nog met ongeveer 2,5 cm per jaar. Deze snelheid daalt langzaam. Voordat de afbouw begon, was dit 1,5 cm per jaar.
Interactieve kaart
We hebben de bodemdaling door zoutwinning van Nedmag in kaart gebracht, volg daarvoor de knop hieronder. De kaart is aanklikbaar, zodat u kunt opvragen hoeveel bodemdaling er op een bepaald punt heeft plaatsgevonden. Onderaan deze pagina kunt u de bodemdalingskaarten downloaden als pdf-bestand.
Waterpeil daalt mee
Het waterschap reguleert dat het waterpeil meedaalt met de bodem. Nedmag vergoedt alle maatregelen die het waterschap moet nemen om het waterpeil in de regio te reguleren, zoals de bouw van gemalen en stuwen.
Geen schade aan huizen en gebouwen
De kans op schade aan gebouwen als direct gevolg van de bodemdaling door zoutwinning is erg klein, zelfs bij een bodemdaling van 1 meter. TU Delft heeft in opdracht van de NCG onderzoek gedaan naar de effecten van gestapelde mijnbouw in de provincie Groningen. Een van de conclusies van TU Delft is dat diepe bodemdaling door zoutwinning niet leidt tot schade aan gebouwen, ook niet in combinatie met andere vormen van mijnbouw. Het onderzoek is beschikbaar als download onderaan deze pagina.
Schade melden
Denkt u dat de schade aan uw woning of gebouw komt door bodembeweging als gevolg van zoutwinning? En bent u particulier of heeft u een klein bedrijf? Dan kunt u vanaf 1 november 2021 deze schade melden bij de Commissie Mijnbouwschade via www.commissiemijnbouwschade.nl.
Bodemdalingskaarten
De bodemdalingskaarten geven de gemeten bodemdaling door zoutwinning aan. We publiceren regelmatig een nieuwe bodemdalingskaart. De huidige bodemdaling bedraagt ongeveer 60 cm (de bodemdaling vóór 1993 was circa 4 cm in het centrum).
Kaart gemeten bodemdaling 1993 - augustus 2022 (pdf)
Kaart gemeten bodemdaling 1993 - augustus 2021 (pdf)
Kaart gemeten bodemdaling 1993 - juni 2020 (pdf)
Kaart gemeten bodemdaling 1993 - december 2019 (pdf)
Kaart gemeten bodemdaling 1993 - juli 2019 (pdf)
Kaart gemeten bodemdaling 1993 - oktober 2018 (pdf)
Onderzoeken
Onderzoek TU Delft naar de oorzaken van bouwkundige schade in Groningen (2018)