Milieuvriendelijk gladheid bestrijden

Een nieuwe studie toont aan dat het toevoegen van calciumchloride aan strooizouten een positief effect heeft op het milieu, doordat de zoutbelasting lager is. De studie is uitgevoerd door het Zweedse Nationale Weg en Transport Onderzoeksinstituut (VTI).

Gladheidsbestrijding is in de winter periode een kostbare en tijdrovende activiteit om de veiligheid van weggebruikers te garanderen. Een nadelig effect van het zout strooien is dat een grote hoeveelheid zout in het milieu rondom de wegen terecht komt. Het hoge zoutgehalte is van invloed op de bodem, vegetatie en het grondwater, met als gevolg dat vruchtbaarheid van de bodem achteruit gaat. 

Recent onderzoek heeft de snellere en milieuvriendelijkere werking van calciumchloride aangetoond. Door calciumchloride toe te voegen aan wegenzout reageert de oplossing sneller op het wegdek. Hierdoor treedt de dooiwerking langer op en zijn minder strooiacties nodig. Daarnaast heeft calciumchloride de eigenschap om aan het wegdek vast te kleven. Dit heeft als voordeel dat minder zout verwaait en terecht komt in de berm, waar het planten en dieren aantast. 

"Calciumchloride, kostenverlagend en milieuvriendelijk!"

Bron: Effectiveness of combinations of de-icing salts with NaCl or CaCl2  brines for friction control on roads. Kalman, B. Pavement Technology, VTI, Zweden.

Bron: Artikel CEFIC, The European Chemical Industry Council,  http://www.cefic.org/.