Pulp

Minder chemisch afval van pulpproductie met Mg(OH)₂

Een aantal jaren geleden is magnesium hydroxide (Mg(OH)₂) geïntroduceerd in de pulp industrie. Sindsdien doet Nedmag continu onderzoek om resultaten in het proces te verbeteren.

De afgelopen jaren is veel kennis vergaard over het bleekproces van pulp. Met name omdat er intensieve samenwerking is met partners. Eén van de nieuwste resultaten laat zien dat Mg(OH)₂ toevoeging een hogere pulp opbrengst geeft. Daarnaast blijft er meer organisch materiaal in het pulp proces behouden, waardoor minder chemisch afval ontstaat.  

Pulp industrie

De pulp industrie is een belangrijke producent van biomassa en cellulose uit hout. Door nieuwe bomen te planten werkt de industrie aan behoud van bossen. Hout is één van de weinige grondstoffen uit de natuur zonder eindigende beschikbaarheid.

Tijdens de pulp productie zijn verschillende chemicaliën nodig om houtcomponenten van elkaar te scheiden. Het is daardoor onvermijdelijk dat er chemisch afval overblijft. Voor het verwerken van deze afvalstromen gelden specifieke regels. Chemisch afval verminderen is een uitdaging, want chemicaliën vervullen meerdere functies in het proces. Daarnaast is elke procesverandering van invloed op de kwaliteit van het eindproduct.

Onderzoeksresultaten

Door onderzoeken te doen in het lab en in het productie proces bij de klant, is nu bekend hoe gecontroleerde verandering toch de opname van organische componenten kan bevorderen. Hierdoor blijft er tot 30% minder chemisch afval over uit het bleekproces. Evenzo belangrijk is dat kritische kwaliteit parameters, zoals papiersterkte, behouden blijven. Dit alles resulteert in een hogere pulpopbrengst, tot 1,5% waardoor kostenbesparing mogelijk is.

Een hogere pulpopbrengst betekent dat minder bomen nodig zijn voor eenzelfde hoeveelheid papier. Deze en andere resultaten maken continue verbeteringen mogelijk en stellen ons in staat meer duurzame oplossingen aan te bieden.

Nedmag werkt samen met partners Imerys en Banmark.
 ImerysBanmark logo

Meer weten?
Neem contact op via sales [at] nedmag.nl  

Heeft u vragen of wilt u met ons samenwerken? Wij helpen u graag!

Klantenservice
Bel +31 598 651 911
Contactformulier