"Hub Oost-Groningen!"

"Hub Oost-Groningen!" Met deze leus lanceerde de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, op 26 april de Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG). IHOG is een samenwerkingsverband tussen drie bedrijven - Nedmag, Avebe & Hempflax - en de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. De Innovatiehub Oost-Groningen is gericht op de toekomst van Oost-Groningen; meer innovatie, uitdagende projecten en aantrekkingskracht op studenten en (potentiële) medewerkers om hier te wonen en werken.

ihog

Oproep van Groningse wetenschappers

Wat hebben Aard Groen, Willem Jonker en de gebroeders Heeres gemeen? Ze zijn geboren en getogen in de regio Oost-Groningen, vernieuwend in hun vakgebied (ondernemerschap, data en security en biobased economy) en ze zien kansen voor een gezamenlijke innovatieve aanpak om de Noordelijke economie te versterken. Eind november 2017 leidde deze oproep tot een verkenning onder leiding van kwartiermaker Jacob Zwinderman. Drie bedrijven – Avebe, HempFlax en Nedmag – zagen een gezamenlijke benadering van aardappels, hennep en magnesium zitten en zijn belangrijke partners in dit samenwerkingsverband.

CdK René Paas: “Veerkracht is dat je de toekomst niet laat definiëren door de geschiedenis. Mooi dat de ambities groot zijn. En dat we die ambities ook gewoon uitspreken. Natuurlijk kunnen we zeggen eerst zien, dan geloven. Maar het beste recept is gewoon te beginnen. Hub Oost-Groningen!”

Uitdagende projecten door een combi van producten

Studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen vertelden tijdens de opening waarom ze voor de Innovatiehub kozen. Duurzame ontwikkeling van de regio en de producten, het innovatieve karakter van de hub en de mogelijkheid om ook zelf een bedrijf te kunnen starten, trokken de studenten over de streep. Begin mei starten de eerste studenten met een project waarin ze harsen en lijmen uit aardappels combineren met magnesium voor een brandvertragende werking. In combinatie met hennepvezels levert dit volledig afbreekbare isolatiemateriaal op. En dit is nog maar één van de cases waar studenten zich samen met de wetenschappers en bedrijven over gaan buigen.

Magnesium + hennep + aardappel = nieuwe kansen"

innovatiehub