Groen gas installatie feestelijk geopend door gedeputeerde Homan

De ambitie van Nedmag is om in 2035 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Om daar te komen moeten we grote stappen zetten. Onlangs is de inname van groen gas geslaagd: een belangrijke stap op weg naar een groene toekomst. Om dat te vieren heeft gedeputeerde in de provincie Groningen, Nienke Homan, op maandag 16 september de groen gas installatie officieel geopend.

Opening groen gas

Van mest naar groen gas

Henk van Oosten neemt mest afkomstig van boerderijen uit het hele Noorden af om het te vergisten. Bij de vergisting ontstaat biogas dat vervolgens wordt opgewaardeerd tot groen gas. Via een leiding van 700 meter gaat het naar de groen gas installatie op het terrein van Nedmag aan de Billitonweg in Veendam. De huidige afname groen gas bedraagt 4,5 miljoen kubieke meter, vergelijkbaar met energie voor 3000 huishoudens en 3 keer het zonnepark in Veendam.

Groen gas: kijk de video

Samenwerken om te vergroenen

Beide bedrijven profiteren van deze samenwerking en helpen elkaar op weg naar een duurzame toekomst. Henk van Oosten kan investeren in de v.o.f. Bio-Energie Veendam, doordat buurbedrijf Nedmag een grote afname van groen gas garandeert.

Voor Nedmag is het een mijlpaal in de energietransitie, het bedrijf streeft ernaar in 2035 volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Het resultaat van deze samenwerking: een vermindering van het aardgasverbruik met 15%. De komende jaren is Nedmag van plan de inname van groen gas uit te bouwen, tot maximaal 40%. Ook kijken we naar andere energiebronnen, zoals zonne- en windenergie en waterstof, om uiteindelijk het energieverbruik 100% te vergroenen.

groen gas vergelijking

Lees meer