Wat we meten

Nedmag is een Gronings bedrijf in hart en nieren. Daarom begrijpen wij de zorgen in de regio rondom mijnbouw goed. Wij zijn ervan overtuigd dat zoutwinning veilig en verantwoord kan plaatsvinden. Onderdeel hiervan is dat we onze omgeving goed in de gaten houden. We willen weten wat de impact is van zoutwinning, zowel onder als boven de grond. Daarom passen we verschillende manieren van monitoring toe.

Veilig en verantwoord zout winnen

Veiligheid is met stip op één onze belangrijkste kernwaarde, daarom zijn we er iedere dag mee bezig. Hoe we dat doen? Dat zie je in deze video. 

 

GPS, satellietmetingen en een geofoon

De bodemdaling meten we continu met behulp van GPS en satellietmetingen. Daarnaast meten we met meer dan 20 peilbuizen de kwaliteit van het grondwater op en rond de locatie Tripscompagnie. Bovendien is sinds kort een geofoon - een sensor voor het meten van bodemtrillingen - geïnstalleerd bij onze zoutwinningslocatie Tripscompagnie. Het KNMI beheert de data die de geofoon genereert, ga hiervoor naar de website van KNMI. Daarnaast gaat de NCG een proef met tiltmeters starten, één daarvan zal in het zoutwinningsgebied geplaatst worden. 

"Het monitoren van onze omgeving heeft een nog belangrijker plaats binnen ons bedrijf gekregen."

Wat zijn de gevolgen van bodemdaling?

In het winningsplan 2018 zijn de gevolgen en maatregelen in het bodemdalingsgebied onderzocht op basis van 95 cm daling (88 cm inclusief 7 cm marge). Een gevolg is dat het waterpeil mee moet dalen met de bodemdaling. Maatregelen die het waterschap daarvoor neemt worden door Nedmag gefinancierd, net als in het verleden.

Heeft u vragen of een klacht? Laat het ons weten. Wij helpen u graag!

Contact
Bel +31 598 651 911
Contactformulier

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de omgeving?

Nieuwsbrief