Nedmag takelt 10 ton 100 meter hoog

Sinds jaar en dag worden bij Nedmag in april en oktober de werkzaamheden neergelegd (een stop) om de ovens in de fabriek te koelen, inspecteren en te reinigen. De afgelopen jaren hebben wij gefocust op het optimaliseren van deze processen. Nedmag stimuleert het continu ontwikkelen van werkprocessen in het kader van innovatie en duurzaamheid.

Samenwerking

Het verwisselen van de lange transportketting is één van de meest tijdrovende klussen tijdens deze stop. De transportketting is twee maal 45 meter lang en weegt 10 ton. De ketting wordt gebruikt voor Nedmag’s groene briketten die de ovens ingaan. Deze ovens verhitten de briketten totdat ze net niet smelten. Hierdoor ontstaat een zeer hard materiaal. Normaliter is het niet mogelijk om de transportketting in één keer te wisselen. Het is een stapsgewijs proces in een krappe werkomgeving wat erg belastend is voor de monteurs. Deze wisseling neemt daarom gemiddeld 5 dagen werktijd in beslag.

IJSSEL Technologie,  verantwoordelijk voor uitvoer van het onderhoud op het Nedmag terrein, heeft in samenwerking met Nedmag de dakconstructie van het gebouw waarin de oven staat aangepast. En met resultaat: de aanpassing maakt mogelijk dat de wisseling in één keer in 1 dag plaats kan vinden. Om deze wisseling tot uitvoering te brengen is een imposante kraan van 100 meter hoog vereist, hoger dan de Martinitoren, om een gewicht van 10 ton omhoog te takelen.

Het is een spectaculaire hijsklus die 4 dagen werktijd winst oplevert. Voor Nedmag betekent deze klus wederom een stap vooruit in het optimaliseren van werkzaamheden. Op vrijdag 3 november vond deze wisseling plaats. RTV noord was ter plaatse om live verslag te doen van de spectaculaire hijsklus.