80 jaar buren in Veendam

Nedmag en Kisuma zijn al 18 jaar elkaars buren en daar komt nog zeker 62 jaar bij. Best bijzonder toch? Hoog tijd om daar eens aandacht aan te schenken vonden wij.

Kisuma is van oorsprong een Japans bedrijf. Het was het eerste bedrijf dat op grote schaal hydrotalciet wist te synthetiseren. Dit bijzondere product wordt van meet af aan gebruikt als zuurremmer in de farmaceutische industrie. Na veel onderzoek vond het product ook zijn weg in andere toepassingen, bijvoorbeeld als vlamvertrager in PVC en als anti-corrosie laag voor metalen. In beide gevallen zijn de producten van Kisuma een prima alternatief voor milieubelastende producten op basis van lood. Erg vernuftige producten dus waarvan de beschikbare toepassingen blijven groeien.

Inmiddels ontwikkelt Kisuma een breder scala aan producten waarvan de toepassingen essentieel zijn voor alledaagse gemakken. Hetzelfde geldt voor Nedmag’s toepassingen.  Nedmag is 35 jaar terug begonnen met het produceren van grondstoffen voor vuurvaste stenen, dat zijn stenen die onmisbaar zijn voor de productie van staal en cement. Vandaag de dag gaat echter de meeste aandacht uit naar het duurzaam bleken van pulp, ijsvrije straten in de winter en het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater.

Het is dan ook geen toeval dat Nedmag en Kisuma elkaars buren zijn. Beide bedrijven maken namelijk gebruik van een unieke grondstof: magnesiumzout. Het was zelfs zo dat de Japanse eigenaar van Kisuma specifiek op zoek was naar een plek op de wereld waar het meest zuivere magnesiumzout te vinden was. Toen stuitte hij op Nedmag in Veendam. Kort daarna zijn de bouwplannen gemaakt, dat was het begin van een 80 jaar lange samenwerking tussen Nedmag en Kisuma.

Hoe ziet de samenwerking eruit?

Het is ongewoon dat bedrijven een contract sluiten voor 80 jaar. Dat werkt alleen op basis van goed vertrouwen in elkaar en het maken van goede afspraken. Dit werkt als volgt: Kisuma neemt maandelijks een vaste hoeveelheid magnesiumchloride pekelwater van Nedmag af. Hiervoor lopen er pijpleidingen onder de grond van fabriek naar fabriek.

Intussen groeit Veendam uit tot een centrum van magnesiumproducten met bedrijven als Nedmag, Kisuma, Zechstein en Zechsal, waarvan de laatste twee bedrijven zich specialiseren in huidtoepassingen van magnesium en de ontspannende werking ervan op het menselijk lichaam. Al met al een positieve ontwikkeling; op deze manier wordt steeds meer kennis vergaard over de diversiteit aan mogelijkheden van het unieke magnesiumzout uit Veendam. En dat zijn er nog al wat!

Meer weten? Kijk op de website door op het logo te klikken.

Logo Kisuma