U bent hier

Voedingsadditieven

Calciumchloride kan in de voedselindustrie voor vele toepassingen gebruikt worden, en wordt gebruikt als voedingsadditief of voedselverwerkingsmiddel. Het is binnen de Europese Unie een toegestaan voedseladditief, en mag als sequestreermiddel en als verdikkingsmiddel gebruikt worden. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het als “veilig” aangemerkt (generally recognised as safe – GRAS). De belangrijkste toepassingen voor calciumchloride in de voedselindustrie zijn: 

Kaasproductie

Bij het maken van kaas wordt calciumchloride gebruikt om de wrongel groter en sterker te maken. Het wordt aan het begin van het proces vaak als stollingsmiddel aan de melk toegevoegd. Het vermogen van melk om stremsel te vormen kan verschillen, wat vooral komt door de verschillen in grootte van de caseïnedeeltjes, het belangrijkste proteïne in melk. Hoe hoger het calciumgehalte van de melk, hoe groter de caseïnedeeltjes zijn. Hoe groter de deeltjes zijn, hoe beter de melk stremsel kan vormen. Daarnaast beïnvloedt de grootte van de caseïnedeeltjes ook het gemak waarmee kaaswrongel krimpt en wei vrijgeeft. Bij grote caseïnedeeltjes is het netwerk open en grof, en stroomt de wei er makkelijker uit.

Verschillende factoren beïnvloeden het calciumgehalte van melk; melk dat bij lage temperaturen bewaard wordt verliest calcium. Dit betekent dat het pasteurisatieproces, waarbij melk verhit en vervolgens snel weer afgekoeld wordt, ten koste gaat van het calciumgehalte. Melk van laat in het lactatieseizoen bevat ook minder calcium. Om het verlies van calcium te compenseren, wordt vaak calciumchloride als stollingsmiddel aan de melk toegevoegd.

Bierbrouwerijen

Calciumchloride kan gebruikt worden om een mineraaltekort in brouwwater te corrigeren. Om ervoor te zorgen dat de smaak – ongeacht de verwerkingslocatie – overal hetzelfde is, gebruiken bierbrouwers natriumchloride om de alkaliteit uit het water te halen. Vervolgens worden onder gecontroleerde omstandigheden nieuwe mineralen aan het water toegevoegd om de smaak te verbeteren. Het gebruik van calciumchloride is van invloed op de smaak en de chemische reacties tijdens het brouwproces, en kan tevens van invloed zijn op de werking van de gist tijdens het fermentatieproces.

Andere voedseltoepassingen

Calciumchloride kan ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel voor blikgroenten, en bij het maken van tofu uit sojawrongel. Het wordt veel gebruikt als elektrolyt in sportdrankjes en andere drankjes, waaronder ook mineraalwater. Calciumchloride wordt gebruikt om augurken te conserveren – de zeer zoute smaak ervan geeft smaak aan de augurken zonder het zoutgehalte van het voedsel zelf te verhogen.

Dat internationale food producenten als FrieslandCampina en Krombacher voor Nedmag kiezen, is omdat ons product een zeer hoge zuiverheid heeft en omdat we alle kritische productiefactoren goed onder controle hebben.

Kwaliteitscontrole

Nedmag beschikt over een eigen laboratorium voor de kwaliteitscontrole van de eindproducten en voor het beheersen van de productieprocessen. Voor het bepalen van de diverse chemische elementen worden moderne analysetechnieken gebruikt, zoals inductief gekoppeld plasma (ICP-AES) en röntgenfluorescentie spectrometrie (XRF).

De analyses die het Nedmag laboratorium uitvoert op de specifieke eigenschappen die voor de voedselindustrie van belang zijn worden ieder kwartaal geverifieerd door een geaccrediteerd extern laboratorium.

Open sitemap >>> Close sitemap >>>