U bent hier

Oprichting Nedmag fonds en Healthy Ageing onderzoek naar magnesium

Jubileum Nedmag: feest voor medewerkers én omgeving

Nedmag in Veendam viert dit najaar haar 35-jarig bestaan. Het magnesiumzoutbedrijf is trots op dit jubileum en heeft een feest in petto zowel voor eigen medewerkers als voor klanten. De omgeving pikt ook een graantje mee van de feestvreugde. Het bestaande sponsoringbeleid wordt opgewaardeerd tot een Nedmag omgevingsfonds waar het lokale verenigingsleven een beroep op kan doen voor een financiële bijdrage. Tevens gaat Nedmag meewerken aan een grootschalig onderzoek van het UMCG naar magnesium in het menselijk lichaam. Hiermee wil Nedmag een bijdrage leveren aan de gezondheid in de regio. Dit onderzoek start dit najaar.

De aandeelhouders van Nedmag in Veendam hebben goedkeuring verleend aan de oprichting van het Nedmag omgevingsfonds dat jaarlijks voor een bedrag van 200.000 euro de omgeving kan ondersteunen bij specifieke activiteiten. Onderdeel van het Nedmagfonds is eveneens de samenwerking met het UMCG en het succesvolle programma Healthy Ageing waarbij een studie zal worden uitgevoerd naar het magnesiumgehalte in het menselijk lichaam. Volgens deskundigen blijkt er vaak een tekort aan magnesium in het menselijk lichaam, met spierklachten en een grotere kans op hart- en vaatziekten tot gevolg. De verwachting is dat het Nedmag fonds per januari 2017 operationeel zal zijn.

Magnesiumzoutwinning
Nedmag is in 1981 opgericht vanwege de aanwezigheid van het bijzonder zuivere magnesiumzout in de Veendamse ondergrond. Er is inmiddels een gezond economisch bedrijf ontstaan dat aan ca. 400 mensen (inclusief indirecten) werk biedt. Het magnesiumzout wordt op de zoutwinningslocaties Well Head Center 1 en 2 nabij Veendam op een diepte van 1500-1800 meter gewonnen. Nedmag hoopt in de komende jaren haar continuïteit te kunnen waarborgen met de aanleg van een nieuwe zoutwinlocatie. De verwachting is dat dit najaar meer bekend zal zijn over deze nieuwe locatie.

Innovatie
Nedmag is een innovatief bedrijf dat voortdurend bezig is zijn processen te verbeteren en nieuwe toepassingen voor hoogwaardige producten te ontwikkelen. Zo is er continue aandacht voor energiebesparing, maar ook voor nieuwe toepassingen zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van calciumzout voor de zuivelindustrie en voor bierbrouwerijen, en de ontwikkeling van magnesiumhydroxide voor milieutoepassingen. Nedmag wil in de komende jaren verder gaan met investeringen in procesverbetering en innovatieve toepassingen. Veel van Nedmag’s producten kennen internationale afnemers.

Unieke zoutlaag
Het succes van Nedmag berust voor een belangrijk deel op de unieke magnesiumzoutlaag die zich op een diepte van 1500-1800 meter in miljoenen jaren heeft gevormd in het noorden van Nederland. Deze laag bevat magnesiumzout van een ongeëvenaarde zuiverheid die daardoor ook uitermate geschikt is voor Health & Wellness toepassingen. Zo is het Veendamse bedrijf Zechstein Minerals (waarin Nedmag een aandeel heeft) op deze markt ingesprongen en levert het op basis van magnesiumzout diverse Health & Wellness producten. Ook het naastgelegen Kisuma Chemicals produceert op basis van zouten van Nedmag zeer zuivere synthetische magnesiumverbindingen en is daarmee de grootste producent van synthetische hydrotalciet in de wereld.

Aandeelhouders
De aandelen van Nedmag zijn voor 50% in handen van de Lhoist Groep en voor 50% van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De Lhoist Groep is een familiebedrijf dat al meer dan 125 jaar bestaat en is de wereldleider in de productie en distributie van kalk en dolomiet alsmede afgeleide producten hiervan. De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, is een onafhankelijke NV die middels financiering, acquisitie en als aanjager van projecten, de noordelijke economie versterkt. Het accent ligt hierbij op innovatieve ondernemingen met een regio-overschrijdende uitstraling.

Om het persbericht te downloaden klik hier

Open sitemap >>> Close sitemap >>>